Rechtbank Kortrijk: Joël Robert vrijgesproken van oplichting

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft woensdag voormalig zesvoudig wereldkampioen 250 cc-motocross Joël Robert over de hele lijn vrijgesproken van de aanklacht als zou hij als gerant van een benzinestation hebben meegewerkt aan een oplichtingszaak. Een werknemer van het tankstation en een vrachtwagenchauffeur werden wel veroordeeld.

Belga

BR> In 1993 was Robert gerant van een bezinestation op het transportcentrum LAR in Rekkem (Menen). Een chauffeur van een transportbedrijf, Alain B., kwam er steevast tanken. Met de kredietkaart van zijn bedrijf kocht hij naast brandstof ook andere producten als sigaretten en toiletproducten. Het transportbedrijf zegt dat het op één jaar tijd zo voor 20.000 euro werd opgelicht. Het was uiteindelijk de kredietkaartenfirma die opmerkte dat er wat loos was en de transportfirma verwittigde.

Volgens het transportbedrijf en het openbaar ministerie hielpen Joël Robert en pompbediende Guy C. (58) uit Menen mee aan de oplichting. Zij ontkenden dat echter ten stelligste. Robert werd door de rechtbank vrijgesproken. De pompbediende kreeg drie maanden met uitstel en een boete van 495 euro. De vrachtwagenchauffeur, een man die nu in Frankrijk woont, werd na het ontdekken van de fraude ontslagen. Hij kreeg van de rechter zes maanden effectief en een boete van 991 euro. Voor de rechtbank had hij telkens verstek laten gaan. In haar vonnis had de rechtbank ook rekening gehouden met zijn strafverleden voor valsheden en bedrog. De chauffeur en de pompbediende moeten aan de transportfirma een schadevergoeding betalen van 2.415 euro, wat flink minder is dan gevraagd.

Joël Robert was de jongste wereldkampioen motocross ooit. Hij won 50 Grand Prix-races in de jaren '60 en begin de jaren '70.

Nu in het nieuws