Metallica-drummer weer 17 miljoen euro rijker

De Deense drummer Lars Ulrich van de Amerikaanse heavy-metalband Metallica is dankzij de verkoop dinsdag bij Christie's Amsterdam van 27 schilderijen uit zijn verzameling weer 17 miljoen euro rijker geworden, zo meldde donderdag het Deense persagentschap Ritzau.

Belga

De 39-jarige Ulrich, die leeft en drumt in Los Angeles, dankt dat fraaie sommetje ondermeer aan de 2,1 miljoen euro die werden opgehoest voor een werk van de van oorsprong Haitiaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat. In de jaren tachtig was deze graffiti-kunstenaar enkele jaren de "hype" van de kunstwereld. Het werk van Basquiat luisterde naar de voor Ulrich niet geheel ontoepasselijke naam "Profit I". Ulrich sleet dinsdag ook behoorlijk wat Cobra-werk, onder andere van Karel Appel en Asger Jorn.

Ook tijdens de lenteveiling moderne kunst bij Christie's New York had het Deense Metallica-lid zijn bankrekening aardig gespijsd. Een andere Basquiat, eveneens "Profit" getiteld, ging toen voor 6,1 miljoen euro van de hand. De vijf werken die de Deens-Amerikaanse muzikant voor verkoop had aangeboden, maakten hem in totaal 15 miljoen euro rijker.

Ulrich is en blijft een kunstliefhebber, maar doet naar eigen zeggen afstand van een deel van zijn rijke verzameling omdat hij als gezinshoofd zijn geld én tijd liever besteedt aan het bouwen en inrichten van een "knusse woning". Met ongeveer 20 miljoen euro in de hand voorwaar geen onmogelijke opgave.

Nu in het nieuws