Wall Street sluit hoger door vertrek minister O'Neill

De aankondiging van het vertrek van de Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill zette vrijdag Wall Street op het einde van de handel op een bescheiden winst. Eerder op de dag verloren de belangrijkste indices nog terrein door tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt.

Kdejager

BR> De Dow-Jonesindex sloot op 8645,77, een winst van 0,3 procent ten opzichte van het slot van donderdag. De Nasdaq deed het iets beter en won 0,8 procent bij een slotstand van 1422,38 punten.

Het vertrek van O'Neill, die weinig krediet had op de beurs door onduidelijk beleid, was voor beleggers een goed teken. In financiële kringen leeft de verwachting dat in Washington een verfrissende economische wind gaat waaien nu op belangrijke posities nieuwe personen komen te zitten.

Naast het vertrek van O'Neill werd vrijdag tevens het afscheid van Bush' belangrijkste economisch adviseur aangekondigd. Eerder moest de voorzitter van de Amerikaanse beurstoezichthouder Harvey Pitt opstappen.

De dag begon zeer negatief op Wall Street. Het nieuws dat de werkloosheid in november tot 6 procent was opgelopen zorgde voor een negatief sentiment. De groei was groter dan verwacht en betekende de grootste toename sinds februari.

Onder de technologiefondsen waren de softwaremakers gewild. IBM maakte bekend Rational Software te willen kopen. Daarop sprong Rational 25 procent op, gevolgd door de rest van de sector.

Onder de belangrijkste aandelen in Dow-Jonesindex waren bank JP Morgan Chase en computermaker Hewlett-Packard met meer dan 3 procent stijging de grootste winnaars. McDonalds en Walt Disney bungelden onderaan.

De euro won tijdens de handel in New York weer terrein. De Europese munt noteerde rond het slot van Wall Street 1,0095 dollar, tegen 1,0080 eerder op de dag.

Nu in het nieuws