Ford-Genk krijgt 53,3 miljoen euro expansiesteun

De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist om 53,3 miljoen euro expansiesteun toe te kennen aan autoconstructeur Ford in Genk en aantal aantal toeleveringsbedrijven. Dat gebeurde in uitvoering van het Actieplan Ondernemen van Vlaams economieminister Jaak Gabriëls (VLD).

Kdejager

BR>

De steun heeft enerzijds betrekking op de investeringen bij Ford zelf. De Genkse autofabriek zal in het kader van de Europese Transformatie Strategie de eerstkomende vijf jaar immers volledig gereorganiseerd worden en haar productielijnen worden gemoderniseerd.

Daardoor zal het mogelijk zijn dat in de vier Europese vestigingen van Ford in Europa, met name Keulen, Saarlouis, Valencia en Genk, alle modellen op één productielijn worden gebouwd. Hierdoor kan de instabiliteit in de te produceren volumes worden weggewerkt en kan de Genkse Fordfabriek opnieuw winstgevend worden.

Met de reorganisatie in Genk is een investering van 1,2 miljard euro gemoeid. De Vlaamse regering komt hierin voor 50,4 miljoen euro tussen. Ze kent anderzijds ook 2,94 miljoen euro expansiesteun toe aan een aantal toeleveringsbedrijven van Ford in de omgeving van Genk en Opglabbeek.

Volgens Gabriëls is de investeringsbeslissing niet enkel voor Ford, maar ook voor de hele Limburgse regio en zelfs voor Vlaanderen van enorm belang gezien Ford-Genk niet alleen in Limburg, maar ook in Vlaanderen na de reorganisatie met 8.200 arbeidsplaatsen één van de grootste werkgevers blijft.

Gabriëls is ook van mening dat de toegekende steun Ford-Genk in de gelegenheid moet stellen om op Europees vlak concurrentieel te blijven. Hij is er naar eigen zeggen van overtuigd dat Ford-Europa haar belofte over de geplande investeringen in Genk ook effectief zal nakomen.

Nu in het nieuws