Gelegenheidsarbeid in horeca wordt makkelijker

De ministerraad heeft vrijdag een ontwerp-kb goedgekeurd dat het de horeca makkelijker maakt om tijdelijke werknemers in te schakelen. Het systeem - dat half 2003 van kracht wordt - is financieel voordelig voor zowel werknemer als werkgever en moet zwartwerk ontmoedigen.

Kdejager

BR> Met het systeem willen we in de horeca gelegenheidsarbeid mogelijk maken, zoals dat in de land- en tuinbouw al het geval is, stelde premier Guy Verhofstadt vrijdag na afloop van de ministerraad. Minister van arbeid en tewerkstelling Laurette Onkelinx wees erop dat de horeca een sector is met een specifieke situatie: er zijn piekmomenten die veel personeel vergen; de sector doet veel beroep op deeltijdse werknemers, vooral jongeren en ouderen; het gaat meestal om kleine bedrijven, enzovoort.

Om de sector met 114.000 werknemers en 21.500 werkgevers te ondersteunen, werkte de regering enkele maatregelen uit. Gedurende 45 dagen per jaar mogen werkgevers uit de sector voortaan een beroep doen op om het even hoeveel gelegenheidswerknemers. Hen tewerkstellen wordt ook goedkoper, aangezien de sociale bijdrage voortaan berekend wordt op een fictief loon van 21 euro. Dat betekent dat een werkgever straks slechts 5 euro aan sociale bijdragen per dag per werknemer betaalt.

Ook de werknemer zelf wordt financieel beter van de regeling. Zijn persoonlijke bijdrage van 13,07 procent wordt op hetzelfde fictieve loon berekend, waardoor zijn verdiensten de hoogte ingaan.

PS-minister Onkelinx benadrukte vrijdag dat de gunstigere financiële regeling ook het zwartwerk in de sector zal ontmoedigen. Bedoeling is dat het nieuwe systeem daarnaast voor zo weinig mogelijk administratieve overlast zorgt.

Minister van middenstand Rik Daems reageert in een mededeling verheugd op de beslissing van de ministerraad, die volgens hem gebaseerd is op de voorstellen die hij lanceerde op de Staten-Generaal voor de horeca. "Die voorstellen werden niet enkel aanvaard, maar zelfs nog versterkt", stelt het VLD-regeringslid.

Nu in het nieuws