Onverwachte afname aantal banen VS

Het aantal banen in de Verenigde Staten, de landbouwsector uitgezonderd, is in november met 40.000 gedaald ten opzichte van oktober. De afname komt volkomen onverwacht, want algemeen werd rekening gehouden met een stijging van het aantal banen met 41.000.

Belga

De werkloosheid nam dan ook toe, van 5,7 procent van de beroepsbevolking in oktober tot 6 procent in november, zo blijkt uit gegevens die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendmaakte. Het werkloosheidspercentage is het hoogste sinds april. Sinds maart 2001 gingen meer dan 1,6 miljoen jobs verloren. In november waren in de VS in totaal 8,5 miljoen mensen zonder werk.

De gegevens tonen aan dat het de Amerikaanse economie nog niet voor de wind gaat. Het ministerie van Arbeid maakte vrijdag ook herziene cijfers over oktober en september bekend. Die herziening geeft een wat beter beeld dan de oorspronkelijke cijfers. In oktober is het aantal banen gestegen met 6.000 in plaats van met 5.000 te zijn gedaald zoals eerder was gemeld. De daling van september is herzien van 13.000 tot 4.000.

Nu in het nieuws