Vakbonden Fiat stappen uit overleg van de laatste kans

Het verdwijnen van 8.100 banen bij de Italiaanse autobouwer Fiat is, ondanks de protesten van de vakbonden, een uitgemaakte zaak. Nadat donderdag onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden definitief mislukten, kwamen vrijdag in thuisstad Turijn duizenden Fiat-werknemers op staat.

Belga

Vanaf maandag worden, zoals gepland, 5.600 banen geschrapt. De resterende jobs verdwijnen in 2003. De vakbonden kondigden alvast een staking aan in de Fiat-vestigingen. "Dat wordt slechts een eerste concrete stap", luidt het.

De onderhandelingen tussen de regering, vakbonden en de Fiat-directie waren donderdag een beslissende fase ingegaan. Maar na drie uren overleg verlieten de vakbonden de vergadering. "Het plan is een regeling tussen het concern en de regering, waarbij de vakbonden bij thema's zoals het schrappen van banen en tewerkstelling geen woord te zeggen hebben", was de commentaar.

Fiat zegde de regering toe om de met sluiting bedreigde fabriek in het Siciliaanse Termini Imerese vanaf september 2003 opnieuw te openen. De regering beloofde steun voor opleiding vrij te maken en vervroegde pensionering voor 2.600 werknemers te financieren. "Dit plan zal Fiat niet redden", aldus nog de vakbonden.

"De strijd is helemaal nog niet voorbij en de vakbonden zullen actie blijven voeren", stelden de werknemersorganisaties, die zeiden dat voor echte onderhandelingen geen plaats was.

Nu in het nieuws