GBA-Doelman Bram Verbist: "De ref trapte erin"

“Moet je daar een strafschop voor geven?” Een uur nadat hij met rood van het veld was gestuurd stond Bram Verbist er nog altijd beteuterd bij. “Echt een zwarte dag”, sakkerde hij. “Eerst die strafschop, dan die rode kaart... Als je als ref de wedstrijd een beetje aanvoelt, doe dat je niet. Maar daardoor is wel onze match naar de vaantjes. Hier zat veel meer in.”

ghouben

“En zeggen dat ik echt het gevoel had dat we de wedstrijd in handen hadden”, vervloekte Verbist zowat alles en iedereen. “Dit was geen groot Anderlecht. Veel balbezit, ja, maar kansen? Ik heb er alleszins niet veel gezien.”Tot die ene, beslissende fase.“ Het keerpunt in de wedstrijd”, wist ook Verbist. “Ik zie de bal vertrekken richting Seol en kom onmiddellijk uit. Ik ga naar de bal toe, neem snelheid, duik en op dat moment tikt Seol de bal over mij. Ik heb helemaal niet de intentie om hem onderuit te halen. Seol springt ook over mij, vermoed ik, maar dan ziet hijzelf dat hij niet meer aan de bal kan.Gevolg: hij laat zich heel slim over mijn benen vallen. Is dat dan strafschop? Ja, ik was te laat. Maar ik vind ook: hij raakt mij, ik raak hem niet. Maar de ref trapte erin. Hij wees onmiddellijk naar de stip.”

Het was niet de enige opdoffer. “Op het moment dat hij die fout floot, besefte ik dat er misschien wel een kaart zou volgen. Ik zag hem onmiddellijk naar zijn achterzak grijpen. Maar dan nog dacht ik: dat wordt hoogstens geel.Trekt hij toch wel rood,zeker? Ik weet wat de scheidrechter zal zeggen: reglement is reglement. Maar dan nog? Vanderhaeghe mag in de eerste helft De Wree onderuit trappen en die krijgt geen geel. Nee, als de scheidsrechter de wedstrijd beter aanvoelt, houdt hij die rode kaart op zak. Nu maar hopen dat mijn straf redelijk is. Ik wacht af. Maar als ik hier nog maar twee zondagen voor krijg, ga ik naar de bond. Lichter kan een rode kaart niet zijn, toch?”

“Strafschop en rood: ik weet dat dit heel zwaar oogt”, zegt scheidsrechter Paul Allaerts. “Maar ik kan niet anders. Dat is nu eenmaal het reglement. De doelman van Germinal Beerschot haalt een doorgebroken speler onderuit en onthoudt hem een doelrijpe kans. Dat hij niet de intentie had om hem onderuit te halen? Ik weet dat. Maar dat doet er niet toe. Fout is fout. En is dat in de zestien meter, volgt een strafschop. Is dat bovendien op een speler die recht op doel afgaat, volgt een rode kaart. Jammer voor de doelman, maar als scheidsrechter heb ik geen andere keuze.”

Nu in het nieuws