Dagano de redder

RC Genk dreigde gisteren tegen Lierse geruime tijd zijn tweede uitwedstrijd van het seizoen te verliezen. Een gladde Huysegems bracht Lierse na de rust op voorsprong. Maar de heroptredende Moumou Dagano, exact één maand na zijn malaria-aanval, bezorgde Racing in de toegevoegde tijd alsnog een puntje. Het vierde al op verplaatsing dit seizoen voor Genk.

ghouben

Negen op achttien buitenshuis. Het waren niet meteen cijfers om de tegenstander de schrik op het lijf te jagen. Genk speelde tot gisteren voor de topper tegen Lierse drie keer gelijk op verplaatsing, won twee keer en verloor eenmaal. Lierse rook zijn kans en trok vol enthousiasme ten aanval. Zonder veel inspiratie, degelijke combinaties en doelgevaar echter. Jan Moons moest in de eerste helft dan ook maar een keer plat,toen een voorzet van Smet afweek en in de korte hoek dreigde te verdwijnen.

Lierse zette centraal een blok neer, waardoor Skoko en Wamfor (in de plaats van de geschorste Thijs) het moeilijk hadden om een opening te vinden. Genk beperkte zich tot controlevoetbal en moest het via de flanken proberen, want daar lag de ruimte. Maar de opbouw verliep veel te slordig om voor gevaar te zorgen. Pas in de 22ste minuut kon blauwwit Lierse even aan het bibberen brengen.

Sonck pakte knap aan met de borst en stuurde Beslija de flank op. De Bosniër bereikte de achterlijn en zette voor tot bij Daerden aan de tweede paal. De kopbal was te zwak,maar toch verkeek Vanderstraeten zich bijna. Lierse zakte weg en Racing drukte zachtjes door.Twee minuten voor de rust kwam het dichtbij de openingstreffer. Niet toevallig via een stilstaande fase. Een heerlijke vrije trap van Sonck spatte uiteen op de lat.

Ook de tweede helft was niet meteen hoogstaand. De ruimte tussen de linies werd wel groter en Genk profiteerde daar aanvankelijk het meest van. Met eerst Beslija die de kleine rechthoek binnendrong, maar in het zijnet trapte. En vervolgens Sonck die de hele Lierse-defensie op een hoopje dribbelde maar vervolgens precisie miste bij zijn assist.

De Genk-fans schreeuwden om Dagano en kregen hun zin. Maar de Burkinees stond nog maar net op het veld of het was Lierse dat op voorsprong klom. Een schot van de ingevallen Gadiaga week af en koos het luchtruim. Roumani kopte in de voeten van Huysegems die droog raak knalde. Dat kan ik ook, moet Dagano gedacht hebben. Want de Lierse-fans waren al aan het feesten toen de Genk-spits, die even voordien al een uitgelezen kopkans en intikker de nek had omgewrongen,in de toegevoegde tijd de 1-1 nog op het bord kopte.

Nu in het nieuws