STVV redt de competitie

Regen en wind horen dit seizoen bij een topper op Staaien. Net als tegen Anderlecht trokken de weergoden gisteravond alle registers open. Sfeervak Sector L’ deed daar een geelblauw rookgordijn bovenop, Sint-Truiden maakte zich nog maar eens op voor een memorabele voetbalavond.

ghouben

Groot was dan ook de consternatie, toen na amper één minuut de Kanaries al op achtervolgen aangewezen werden. Te veel ruimte voor Ceh en Verheyen, de ongelukkige deviatie van Thomas Caers nam Belic tegenvoets (0-1). Geen twee minuten later konden de boeken al bijna dicht, de afgeweken vrije trap van een zeer sterk voetballende Ceh strandde naast een kansloze Belic op de paal.

De thuisploeg had even tijd nodig om van dergelijke blitzstart te bekomen. Maar net als tegen onder meer Gent, Anderlecht en Moeskroen, kon een achterstand de mentaal sterke Kanaries niet vleugellam maken.Twee keer mocht Danny Boffin zich achter een stilliggende bal zetten. Een eerste keer verrichtte Dany Verlinden mirakels op de pogingen van Vangeel en Kalisa, even later werd hij geklopt door een kopbal van aanvoerder Peter Voets (1-1).

Wat volgde, heet voetbal op Truiense maat gesneden. Pure emotie, op en naast het veld. Publiekslieveling Mbonabucya die de Brugse defensie voorbijsnelt maar naast tipt; Dany Verlinden, die op een hoekschop door drie thuisspelers met bal en al in de netten wordt gesprongen; Peter Delorge met enkele vliegende tackles... alleen een verkleumde Andres Mendoza vond het maar niets. De tien andere leiders gingen wel de strijd aan, het leverde een hartverwarmende eerste helft op.

De tweede helft startte precies zoals de eerste: met een heel vroeg doelpunt. Deze keer was het wel de thuisploeg, die mocht juichen bij een heel lucky goal. Een voorzet van Kalisa waaide zomaar aan de tweede paal binnen (2-1). De rijzige Rwandees speelde ook aan de overzijde voor Dame Fortuna, hij hield met een sliding het inleggertje van Verheyen van de doellijn.

Nee, Club Brugge is nog niet de nieuwe landskampioen. De fiere leider in eerste klasse liep in zijn veertiende wedstrijd tegen een eerste seizoensnederlaag aan. Niet toevallig sneuvelde blauw-zwart in de Hel van Staaien, waar de Bruggelingen net als vorig jaar een heuse pandoering kregen. Na een rode kaart voor alweer) Birger Maertens stond er geen maat op de knap combinerende Kanaries, die niet alleen de competitie redden maar ook zelf op een gedeelde derde plaats prijken.

Net voor het uur viel de partij in een beslissende plooi. Verjans, sterk ingevallen voor de geblesseerde Vrancken, zette Vangeel op weg naar Verlinden. Birger Maertens wou met een ultieme tackle redding brengen, maar liep tegen zijn tweede rode kaart in drie dagen aan. Boffin zette de strafshop snoeihard om (3-1).

“Dit is een oefenmatch,” joelde de Truiense kop en ze kregen nog gelijk ook. Er was amper afgetrapt of uitblinker Mbonabucya tikte op aangeven van Caers nummer vier al tegen de netten (4-1).

Club ging nog op zoek naar een tweede goal, maar werd koud gepakt op de counter. Invaller Buvens ramde bij zijn eerste balcontact het leer - op pass van weer Mbonabucya - tegen de netten (5-1). De verdiende tweede Brugse goal (5-2) werd ex- STVV’er Gaetan Englebert van harte gegund.

Terwijl hij met zijn ploegmaats (letterlijk) afdroop, werd door de vlotst scordende ploeg in Europa met een collectieve buiklanding een lange feestnacht ingezet.

Nu in het nieuws