Viering van 50 jaar stadsarcheologie in Antwerpen

Zaterdag vond in het Antwerpse Kolveniershof de viering van vijftig jaar Stadsarcheologie in Antwerpen plaats. Antwerps Schepen voor cultuur, bibliotheken en monumentenzorg Eric Antonis stelde dat deze viering de ideale gelegenheid vormde om "de bakens voor de toekomst uit te zetten."

Belga

Die toekomst balanceert volgens schepen Antonis "op het spanningsveld tussen de rol van de archeologie in de ontwikkeling van de ruimte en de realisatie van bouw- en infrastructuurprojecten enerzijds en de groeiende belangstelling voor het cultureel erfgoed anderzijds. Slechts een archeologisch beleid waarin de vanzelfsprekende integratie van beide elementen vooropgesteld wordt, zal er voor zorgen dat onze leefomgeving zich verder op een kwalitatieve manier ontwikkelt."

Verder zei schepen Antonis dat "een viering rond 50 jaar stadsarcheologie meer is dan een nostalgische kijk op een halve eeuw opgravingen of de inbreng van dit onderzoek voor onze kennis van het stedelijk verleden. Door respectvol om te gaan met het verleden ervaren de stadsbewoners hun hedendaagse leefomgeving positiever. In een samenleving waar het historisch besef steeds kleiner wordt en veel mensen geen duidelijk referentiekader meer hebben, heeft de archeologie mee de taak te bouwen een aan zinvolle toekomst", besloot Antonis.

Nu in het nieuws