Dolfijn in Delwaidedok

Een dolfijn in het Delwaidedok bezorgde de scheepvaartpolitie vrijdag de hele dag handen vol werk. Omdat de sluizen te lang dicht waren, lukte het de politie net niet om de tuimelaar naar de Schelde te loodsen. Het gaat al om de vierde dolfijn, die dit jaar Antwerpen

bezoekt

. Maar het exemplaar van vrijdag is de eerste ooit, die het tot in de dokken schopt.

Kdejager

BR>

De scheepvaartpolitie kreeg vrijdag rond 9u een melding binnen over een dolfijn in het Delwaidedok, nabij kaai 730. "Wij zijn onmiddellijk uitgevaren. De tuimelaar zwom er van boot naar boot", vertelt inspecteur Patrick De Schrijver. "We hebben dan het idee opgevat om in het midden van de vaargeul snelheid te maken opdat de dolfijn ons zou volgen. Wat hij instinctief ook deed."

De politieboot 'voerde' de tuimelaar richting Berendrechtsluis. "Daar hadden we de pech dat de sluis langs de havenzijde, onze kant dus, dicht was. We moesten zo'n halfuurtje wachten", gaat De Schrijver verder. "Na zo'n 25 minuten rondjes varen was het dier het blijkbaar beu en zocht het andere oorden op. We waren de dolfijn kwijt." In de namiddag liep er een nieuwe melding binnen.

"We trokken opnieuw per boot op pad, maar hebben de tuimelaar niet meer gezien", aldus De Schrijver. "We vermoeden dat hij zich nog steeds ophoudt in het dokwater, maar helemaal zeker zijn we niet. Mogelijk glipte hij mee met een schip door de sluis en geraakte hij in de Schelde. In de namiddag ging ook Bos & Groen mee op zoek. Die mensen vertelden ons dat we het diertje zoveel mogelijk gerust moesten laten."

Gezond

Steve Vervaecke, aquarist van het Sea Life Center in Blankenberge, is formeel. "De Antwerpse dolfijn is dezelfde die dinsdag vlakbij het strand van Blankenberge opdook. We gingen toen in het water. Eerst meenden we dat het om een ziek, totaal uitgeput dier ging. Later kwam het in de haven van Blankenberge terecht en bleek de tuimelaar gezond te zijn. Hij zocht echt contact. Enkele mensen konden hem zelfs strelen."

Niet alleen dat het dier de nabijheid van mensen opzoekt, is uitzonderlijk. Ook het feit dat de dolfijn naar binnenwateren trekt, is uniek. "Zo'n tuimelaar komt al niet veel voor aan onze kust. Als een dolfijn dicht bij het strand komt, is dat meestal om te sterven. Veel kunnen we niet doen voor deze dolfijn. Als hij gerust wordt gelaten, vindt hij zijn weg wel terug."

Zeehonden duiken wel vaker op in de Schelde. Dolfijnen daarentegen zijn in deze contreien uitzonderlijk. Toch werden er dit jaar al vier exemplaren opgemerkt in Antwerpen. Drie onder hen bleven op de Schelde. Alleen de deugniet van vrijdag trok naar de dokken. Een primeur.

Nu in het nieuws