Medicijn voorkomt gewichtsverlies bij kankerpatiënten

Kankerpatiënten hoeven voortaan niet meer te vrezen voor ernstig gewichtsverlies. Want sinds 1 mei dit jaar is er een nieuw geneesmiddel op de Belgische markt waarmee de veranderingen in het metabolisme, die door de tumor worden veroorzaakt, worden stopgezet. Het behoud van een normaal gewicht is belangrijk voor kankerpatiënten want het verhoogt de kans op genezing en verbetert hun levenskwaliteit. De Belgische Federatie tegen Kanker en het farmaceutische bedrijf Abott Laboratories stelden het geneesmiddel 'ProSure' donderdag officieel voor.

Belga

Bij bijna 80 procent van de kankerpatiënten veroorzaakt de tumor gewichtsverlies. Het is wetenschappelijk aangetoond dat wanneer het gewichtsverlies meer dan zes procent bedraagt, het slagen van de therapie en de overlevingskansen sterk verminderen. Bovendien lopen de sterk vermagerde patiënten een groter risico op infecties en andere complicaties waardoor hun levenskansen sterk afnemen. Er zijn evenwel niet alleen medische, maar psycho-sociale gevolgen.

Zo zien kankerpatiënten het mager zijn vaak als een stigma, luidde het op de persconferentie. Omdat de tumor het metabolisme van kankerpatiënten verandert, voldoen meer eten, een betere kwaliteitsvoeding of voedingssupplementen niet. Het lichaam neemt de voedingsstoffen niet meer op de juiste manier op. Het nieuwe geneesmiddel, dat een omega 3-vetzuur uit visolie bevat, blokkeert die wijzigingen van het metabolisme waardoor de patiënt geen kilo's meer verliest en zelfs weer kan aankomen.

Het medicijn kost zeven euro per pakje en per dag zijn twee pakjes nodig. ProSure is voorlopig nog niet terugbetaald. Didier Vander Steichel, wetenschappelijk directeur van de Belgische Federatie tegen Kanker pleit voor de terugbetaling. "Het gaat echt om geneesmiddel dat een belangrijke vooruitgang bewerkstelligt", zo zegt hij.

Nu in het nieuws