Recordbelasting van 121 miljoen euro voor Zweed

Een Zweedse 'daytrader' heeft het nationale record op inkomstenbelasting scherper gesteld. Na berekening van zijn inkomsten, belast de Zweedse fiscus hem met 121 miljoen euro voor het aanslagjaar 2001.

Belga

Robert Tingvall, die voor eigen rekening korte termijnhandelingen verricht op de beurs, heeft in 2001 voor meer dan één miljard euro aandelen verhandeld. Dit komt overeen met een gemiddelde van bijna 4,5 miljoen euro per dag dat de Zweedse beurs open was. Op deze basis, en omdat de fiscus zijn aangifte niet had ontvangen, werd het inkomen van de 28-jarige man geschat op ruim een half miljard euro en werd zijn schuld aan de fiscus meteen een nieuw record.

Tingvall verklaarde dat "het opstellen van zijn belastingaangifte honderden uren duurt, maar dat het document bijna voltooid is". De inwoner van Nacka, een welgestelde voorstad van Stockholm, voegde eraan toe bij zijn beurshandelingen meer verloren te hebben dan gewonnen, net als de jaren ervoor. "Ik denk dus dat ik uiteindelijk geen belastingen zal moeten betalen", wist hij nog te melden.

Nu in het nieuws