EU-voorzitter waarschuwt voor mislukken top Kopenhagen

De uitbreiding van de Europese Unie kan vertraging oplopen als de tien kandidaat-lidstaten hun hoge financiële eisen niet bijstellen. Daarvoor heeft de Deense premier Rasmussen de tien landen donderdag gewaarschuwd. Denemarken is tot eind van het jaar voorzitter van de EU.

Belga

"Ik wil de kandidaat-landen waarschuwen voor eisen die zo hoog zijn, dat we er niet aan kunnen voldoen", zei Rasmussen in Parijs, na afloop van overleg met de Franse president Chirac. "Het reële risico bestaat, als we de onderhandelingen niet kunnen afronden op de top in Kopenhagen, dat het hele proces jaren vertraging oploopt", aldus de Deense premier.

Vooral Polen wil van de EU betere financiële voorwaarden voor toetreding, voornamelijk op het gebied van landbouwsubsidies. Premier Miller is voorafgaand aan de top op rondreis door Europa om landen aan zijn kant te krijgen.

Op de top in Denemarken van volgende week krijgen waarschijnlijk acht voormalige communistische en twee Zuid-Europese landen het groene licht om in 2004 tot de EU toe te treden.

Nu in het nieuws