Fortis verwacht verbetering conjunctuur

Er is een lichte verbetering van het economisch klimaat op komst. Maar de groei blijft in de komende maanden onder het potentiële groeiniveau op lange termijn van 2,4 procent. Dat zegt William De Vijlder, Chief Investment Officer bij Fortis.

Belga

Positief is dat de consumptie en de netto-uitvoer de groei van het BBP blijven ondersteunen. De werkloosheid nam minder snel toe dan tijdens vorige beurscycli, aldus De Vijlder.

Maar een aantal risicofactoren blijven aanwezig: de voortdurende zwakte op de beurzen, de dreiging van een oorlog met Irak en de Amerikaanse economische conjunctuur, waarvan Europa afhankelijk blijft.

De analisten van Fortis zijn erg voorzichtig over een herneming, maar ze geloven evenmin in een rampscenario. Daarvoor verwijzen ze naar de voluntaristische houding van de centrale banken.

De beslissing van de ECB donderdag om de rente met een half procent te verlagen, wordt beschouwd als "het sterke signaal" dat Fortis verwachtte van de Europese instanties. Het inflatierisico is immers minder groot dan voorheen, luidt het. Vraagteken blijft de economisch motor in de VS. Van een 'double dip'-scenario (twee opeenvolgende recessies onderbroken door een lichte herneming) wordt alvast niet meer uitgegaan. De heropflakkering die eraan komt, lijkt steviger te zijn in de VS dan in Europa.