Frankrijk maakt zich op voor strijd tegen olie

Frankrijk heeft vrijdag de maatregelen opgevoerd om zijn zuidwestkust te beschermen tegen vervuiling met olie van de gezonken tanker Prestige. De Franse minister van Milieu, Roselyn Bachelot, waarschuwde dat de vervuiling begin volgende week de Frans-Baskische kust kan bereiken.

Kdejager

BR> De olievlekken bevinden zich op 120 kilometer uit de Franse kust en verplaatsen zich met de huidige windsterkte ongeveer 30 kilometer per dag, aldus een functionaris van de zee-autoriteiten in Brest.

De Spaanse vice-premier Mariano Rajoy bevestigde vrijdag dat het schip nog steeds olie lekt en dat twee nieuwe grote olievlekken zijn waargenomen. Het is voor het eerst dat Madrid toegeeft dat het schip lekt. Tot donderdag ontkende de Spaanse regering nog de Franse en Portugese berichten dat de Prestige olie verloor. Rajoy erkende dat er olie uit de tanker stroomde, maar dat "het moeilijk is te weten of en in welke mate die het wateroppervlak bereikt".

De Franse autoriteiten waarschuwen dat het olietapijt dat zich nu op 120 kilometer afstand bevindt, uiteen kan vallen in duizenden kleinere vlekken met een doorsnee van soms niet meer dan twee meter. Hierdoor bestaat de kans dat de vervuiling zich verder uitbreidt tot de Britse kust. Eerder vrijdag werd gemeld dat de grote olievlekken na een weersverandering verder de oceaan op drijven.

De Prestige, die op 3.500 meter diepte op de zeebodem ligt, heeft al tussen de 10.000 en 20.000 ton olie gelekt. Het schip, dat twee weken geleden verging, was geladen met in totaal 77.000 ton olie.

Nu in het nieuws