Rapport Iraakse wapenprogramma's komt zaterdagavond

Irak overhandigt het rapport waarin het opgave doet van zijn nucleaire, chemische en biologische wapenprogramma's zaterdag in Bagdad om 20.00 uur plaatselijke tijd aan de VN-wapeninspecteurs overhandigen. Koeriers brengen het dan naar de VN-Veiligheidsraad in New York, waar het zondag arriveert. Dat heeft de Iraakse VN-ambassadeur, Mohammed Al-Douri, vrijdag bekendgemaakt.

Kdejager

BR>

Het rapport bevat "een enorme hoeveelheid informatie", zei Al-Douri. Een deel daarvan blijft geheim. De strekking is echter nu al duidelijk. "We hebben keer op keer gezegd dat wij helemaal geen massavernietigingswapens meer hebben, alles is vernietigd en we zijn niet van plan opnieuw zulke wapens te ontwikkelen", zei Al-Douri.

De chef van de wapeninspecteurs, Hans Blix, zei dat het rapport mogelijk meer dan 10.000 pagina's omvat. De analyse gaat waarschijnlijk weken duren. De informatie moet vergeleken worden met een database van meer dan een miljoen pagina's en de analyse kan pas beginnen als het Iraakse document is vertaald. Afhankelijk van de lengte van het document en de taal waarin het is gesteld duurt dat dagen of weken.

De analyse vindt plaats in Wenen, waar het Internationale Bureau voor Atoomenergie (IAEA) is gevestigd, en in New York door Blix en zijn medewerkers. Volgens sommige berichten uit Bagdad heeft het rapport voor de VN een lengte van wel 13.000 pagina's, maar niemand weet precies hoe het eruit ziet.

De VN-Veiligheidsraad zou de procedure voor de behandeling van de Iraakse verklaring vrijdag in een besloten vergadering bespreken met Blix. In de vergadering komt onder meer aan de orde welke informatie uit het Iraakse rapport vrijgegeven kan worden en welke niet. Rusland vreest bijvoorbeeld dat er instructies voor het maken van chemische en biologische wapens in staan.

Volgens resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad moet Irak uiterlijk zondag een volledige opgave doen van zijn nucleaire, chemische en biologische programma's, zowel militaire als civiele. Een onjuiste opgave of weglating van informatie heeft "ernstige gevolgen".

Nu in het nieuws