RSV-virus slaat weer toe bij zuigelingen

De kinderafdelingen van een aantal ziekenhuizen in Vlaanderen liggen momenteel overvol met jonge kinderen die aangetast zijn door brochiolitis. Het gaat om een jaarlijkse wederkerende epidemie bij het begin van de winter. Het RSV-virus (respiratoir synsiaal virus) infecteert vooral bij zuigelingen jonger dan 1 de lagere luchtwegen en geeft aanleiding tot hoesten, piepen, kortademigheid...

Belga

De afdeling kindergeneeskunde van het UZ Gasthuisberg in Leuven diende de afgelopen dagen om die reden een opnamestop af te kondigen. Deze is inmiddels al terug opgeheven. Volgens kinderarts Elke Goevare is de situatie dit jaar vergelijkbaar met andere jaren en is het actuele piekmoment een jaarlijks weerkerend fenomeen. De epidemie zelf duurt normaliter enkele weken, maar kan in eenzelfde winter twee keer voorkomen.

"Hospitalisatie is nodig als de baby's niet meer willen drinken, heel veel koorts maken of in die mate moeilijkheden hebben met het ademen dat ze zuurstof nodig hebben. De situatie is over het algemeen niet levensbedreigend voor gewone zuigelingen, maar kan het wel worden voor premature kinderen of kinderen met aangeboren hartafwijkingen", aldus Goevare. In Gasthuisberg deden zich dit jaar nog geen sterfgevallen voor.

Ondanks het feit dat er preventief weinig te doen is tegen dit virus raadt Goevare ouders van jonge zuigelingen toch aan contact te vermijden tussen deze kinderen en mensen die verkouden zijn. Hetzelfde virus dat bij de jongsten een bronchiolitis veroorzaakt geeft bij ouderen immers aanleiding tot een gewone verkoudheid. "Deze raad geldt vooral voor prematuren en jonge kinderen met hartziekten". Volgens Goevare is er geen verband tussen de epidemie en milieufactoren of het langdurig uitblijven van vrieskoude zoals dit jaar het geval was.

Nu in het nieuws