Oudste Belg Woinke Turck (112) overleden

Woinke Turck, alias Joanna Turcksin, was op 3 juni dit jaar 112 jaar geworden. Ze stierf aan de gevolgen van een verkoudheid.

Kdejager

BR> Woinke Turck werd eind augustus vorig jaar de oudste Belg ooit. Ze behoorde ook tot de 10 oudste mensen ter wereld.

Joanna werd op 3 juni 1890 geboren en huwde in 1918 met dorpsgenoot Emiel Deroover. Ze was haar leven lang boerin. In het toen nog landelijke Machelen runde ze met haar man een gemengd bedrijfje met vier koeien, twee varkens, een paard en teelde ze graan, haver en groenten (vooral witlof).

Ze kreeg 5 kinderen, van wie er één overleed. Haar man stierf in 1938 waarna Woinke de boerderij voortzette met de kinderen. Ze kreeg 19 kleinkinderen, 40 achterkleinkinderen en 9 achterachterkleinkinderen. Voorvader Petrus Turcksin was van 1836 tot 1871 burgemeester van Machelen.

Toen ze in juni dit jaar 112 jaar werd, kreeg ze - als eerste - het ereburgerschap van Machelen. De jarige kreeg ook het boek "Lang zal ze leven" waarin haar kleinzoon Jan Vanhaelen haar levensverhaal vertelt.

Woinke stierf vrijdag aan de gevolgen van een verkoudheid in Machelen, in het huis van haar dochter waar ze sinds 1979 verbleef. Volgens dochter Jeanne diende de reden waarom haar moeder zo'n hoge leeftijd bereikte, gezocht te worden in het feit dat ze een sober leven leidde en steeds hard gewerkt heeft.

Nu in het nieuws