20 jaar cel voor moord op liefdesrivaal

Het assisenhof van Luik heeft Edgard Tangeten vrijdagnamiddag veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op Peter Schäfer in Honsfeld (Büllingen) op 24 juli 2001. Het was de eerste keer dat in België een assisenproces volledig in het Duits werd gevoerd.

Kdejager

BR> De veroordeelde, die zowel Frans als Duits praat, had ervoor gekozen in zijn moedertaal Duits terecht te staan.

De assisenjury had eerder op de dag de 37-jarige slager Edgar Tangeten uit Malmedy schuldig bevonden aan de moord. Tangeten sneed op 24 juli 2001 Peter Schäfer de keel over in de bar van de manege die deze laatste uitbaatte in Honsfeld, nabij Büllingen in de Belgische Oostkantons. Schäfer runde die manege samen met zijn levenspartner Angelika Metzger, met wie dader Tangeten echter ook een relatie had. Tangeten kwam er vaak paardrijden en was ook regelmatige klant in de bar van de manege.

Tangeten heeft altijd beweerd dat hij Schäfer enkel bang wilde maken en dat hij het grote mes, waarmee hij hem de keel oversneed, per toeval bij had, omdat een vriend hem zou gevraagd hebben het die dag voor hem te kopen. Hij wilde Schäfer ertoe aanzetten Angelika "met rust te laten". De dader bestempelde de feiten als "een ongeval" en betwistte de voorbedachtheid ervan. De assisenjury volgde vrijdag het oordeel van het openbaar ministerie, dat Tangeten voor moord had laten vervolgen.

Advocate-generaal Pascale Schils vorderde vervolgens levenslange celstraf. Schils zei dat ze, bepaalde verzachtende omstandigheden in acht genomen, kon akkoord gaan met 25 jaar opsluiting.

Na de pleidooien van de verdediging en de beraadslaging, veroordeelden jury en hof Tangeten tot 20 jaar celstraf. Hiermee valt het doek over de eerste Duitstalige assisenzaak in de Belgische gerechtelijke geschiedenis.

Nu in het nieuws