Fietsersbond wil dat parkeren op fietspad zware overtreding blijft

De Fietsersbond wil dat parkeren op het fietspad zoals oorspronkelijk voorzien door minister van Mobiliteit Isabelle Durant (Ecolo) een zware verkeersovertreding blijft. In de kamercommissie Infrastructuur van dinsdag had Durant gezegd dat ze haar plannen op dat vlak misschien wou aanpassen. Dat idee stuit op een absoluut njet van de Fietsersbond, zo blijkt uit een mededeling van de bond.

Belga

Toen minister Durant enkele maanden terug haar voorstellen op tafel legde, ging de VLD meteen dwarsliggen. Dinsdag gebeurde dat opnieuw. Op voorstel van Mechels burgemeester Bart Somers (VLD) gaf Durant dinsdag toe en zou ze haar oorspronkelijke indeling in zware en lichte overtredingen hier en daar aanpassen. Mogelijk wordt het parkeren op een fiets- of een voetpad geen zware overtreding.

Dat is voor de Fietsersbond onbespreekbaar. "Parkeren op fietspaden kan de dood betekenen voor fietsers", waarschuwt de bond. "Wanneer wagens geparkeerd staan op fietspaden worden fietsers op de rijbaan gedwongen". Fietspaden worden ook aangelegd om fietsers te beschermen. Als wagens er gaan parkeren, worden fietsers zelfs op het fietspad vogelvrij verklaard. Bovendien zijn gewone overtredingen niet prioritair voor de politie, waarschuwt de Fietsersbond. Als parkeren op fietspaden een gewone overtreding blijft, zal het door de politie door de vingers worden gezien.

De Fietsersbond is zwaar ontgoocheld in de VLD, zo luidt de mededeling. De liberale partij is bang voor een efficiënt verkeersveiligheidsbeleid, vindt de bond. Bovendien maakt de fietsersvereniging zich ook zorgen over de snelle toegevingen van minister Durant en de zwijgzaamheid van de andere partijen. Dat doet het ergste vermoeden voor de uiteindelijke inhoud van het Koninklijk Besluit dat de ministerraad later zal goedkeuren, besluit de Fietsersbond.

Nu in het nieuws