Civiele Bescherming eist hogere vergoeding

Het personeel van de civiele bescherming, zo'n 400 volgens de vakbonden, een 200-tal volgens de politie, heeft vrijdagmiddag in het Brusselse stadscentrum betoogd. Alle vakbonden hadden tot de actie opgeroepen. Een delegatie wilde ontvangen worden bij de premier en bij de minister van Binnenlandse Zaken. Maar dat gebeurde niet. Er zijn afspraken gemaakt voor vrijdagnamiddag. De civiele bescherming is aan zijn tiende stakingsdag toe.

Belga

De leden van de civiele bescherming verzamelden, in werkkledij, om 11 uur aan het Centraal Station. Vandaar trokken ze de kleine ring op, waar ze enkele kruispunten bezetten, onder meer dat van de Kunstlaan en de Wetstraat. Vervolgens trokken ze naar de Wetstraat 16. Toen bleek dat ze daar niet konden ontvangen worden, vertrokken ze rond 12.20 uur terug de kleine ring op, richting Fontainasplein, naar de zetel van de socialistische overheidsbond ACOD. Daar zal straks een algemene vergadering plaatsvinden.

Het personeel van de civiele bescherming zoekt naast een hogere vergoeding vooral een stuk erkenning van het beroep. "Op zich is het statuut van deze mensen, zoals voorzien in de Copernicus-hervorming, niet slecht, maar onvoldoende", zegt Marc Saenen van de christelijke overheidsbond CCOD. De leden van de civiele bescherming hebben in die hervorming het statuut van technisch bediende. "Terwijl de andere mensen in overheidsdienst met dat statuut duidelijk niet dezelfde risico's lopen", klinkt het bij het personeel, dat daarom een forse gevarenpremie eist.

"Onze vergoeding ligt in de grootorde van die van de brandweer. Maar zij kunnen met verschillende premies, nachtprestaties en dergelijke, een pak meer verdienen. Hun enige argument waarom ze meer krijgen is dat zij bij noodgevallen altijd moeten uitrukken. Ze zijn 'eerstelijns'. Wij niet. Maar we lopen dezelfde risico's. Meer nog. Wij worden erbij geroepen als het héél gevaarlijk is", aldus de manifestanten.

Het personeel vraagt ook betere uitrusting en bijkomende aanwervingen, want de zes kazernes zijn volgens hen onderbezet. In de loop van de afgelopen tien dagen staking, was sprake van de indienstneming van twintig nieuwe krachten. Maar dat vinden de bonden ondermaats.

Ondanks de staking vertrok enkele dagen geleden een ploeg van de civiele bescherming naar de Spaanse kust, om daar bij de opruiming van de olieramp met de Prestige te helpen. "We hopen maar dat hetzelfde nu niet aan onze kust gebeurt, want het weinige materiaal is in het buitenland", waarschuwen de vakbondsafgevaardigden.

De kabinetten hebben de bonden bevestigd dat vrijdag om 16.30 uur minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR) hen zal ontvangen, en om 18 uur premier Guy Verhofstadt (VLD). De manifestatie vrijdagmiddag verliep zonder incidenten.

Nu in het nieuws