Luik wordt pilootzone in strijd tegen drugsgebruik

De politiezone van Luik gaat een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen het drugsgebruik. Dat hebben premier Guy Verhofstadt en minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne donderdag in Luik aankondigd.

Belga

Een zogenaamde "task force", bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Sociale Zaken, de stad Luik, de Franse Gemeenschap, de magistratuur en de federale politie, moet een actieplan op het getouw zetten voor een betere communicatie tussen de verschillende betrokkenen. Het ministerie van Justitie trekt daarvoor twee extra magistraten aan. Binnenlandse Zaken voorziet eveneens een groep die zich uitsluitend met het project zal bezighouden.

Verhofstadt en Duquesne vinden dat de coördinatie tussen de verschillende initiatieven die reeds bestaan, moet worden opgedreven. Luik geldt als een probleemgebied inzake drugsmisbruik. De regio speelt een belangrijke rol in de smokkel van cannabis naar Marokko.

De task force zou voor het einde van dit jaar een eerste keer bijeen moeten komen. Dit in aanwezigheid van de premier en van de Luikse burgemeester Willy Demeyer. Het project wordt later ook in Antwerpen, Brussel en Charleroi ingevoerd.

Minister Duquesne kondigde nog aan dat de grensoverschrijdende samenwerking nieuw leven zal worden ingeblazen. Meer bepaald zal hij daarover met de Marokkaanse autoriteiten praten.

Nu in het nieuws