Celstraffen voor Afrikaanse 'wonderdokters'

De Gentse correctionele rechtbank heeft vrijdag een bende Afrikaanse 'wonderdokters' veroordeeld tot straffen die gaan tot vier jaar cel en 1.000 euro boete. De tien mannen uit Guinea en Sierra Leone ronselden klanten die veel geld over hadden voor 'Afrikaanse rituelen' die hen zouden helpen.

Kdejager

BR>

Volgens het openbaar ministerie maakten de Afrikanen misbruik van de emotioneel zwakke toestand van de slachtoffers om hen op te lichten: "Samen huurden zij studio's om daar hun 'consultaties' te houden. Via advertenties lokten ze goedgelovige slachtoffers, van wie ze aanzienlijke sommen geld vroegen voor een sessie, of aan wie ze zogenaamde 'medicijnen' verkochten. Het bewijs daarvan is te vinden in de grote geldsommen die naar buitenlandse rekeningen getransfereerd zijn."

Volgens de verdediging handelden de slachtoffers echter zeer lichtzinnig, en gelooft het tiental echt in het systeem van 'wonderdokers'. Bovendien zouden dezelfde advertenties nog steeds in de kranten te vinden zijn. De advocaten van de Afrikanen vonden ook dat het openbaar ministerie nogal oppervlakkig te werk gegaan was: "Er zitten hier een paar mensen die niets meer gedaan hebben dan wat strooibriefjes uitgedeeld. Zij hadden niet de bedoeling iemand op te lichten, maar het parket veegt de hele bende op een hoopje."

De rechtbank had geen oren naar die argumenten en veroordeelde de hele bende. Drie van hen kregen 3 jaar cel en 1000 euro boete, vijf anderen elk 2 jaar en 1000 euro boete. Twee verdachten die verstek hadden laten gaan, werden veroordeeld tot vier jaar cel en 1000 euro boete. Tegen hen werd ook de onmiddellijke aanhouding uitgesproken.

Nu in het nieuws