Kerncentrales moeten dicht tegen 2025

Na maandenlang debatteren heeft de Kamer van het Belgische parlement vrijdag beslist dat alle kerncentrales dichtgaan tegen 2025.

AP Ned

De sluitingsplannen kwamen van de twee groene partijen in de regering van premier Guy Verhofstadt. De zeven reactors zorgen voor twee derde van de elektriciteit in België.

De industrie vreest voor een energietekort gedurende tientallen jaren, aangezien er nog geen duidelijk alternatief bestaat voor de vier reactors van de kerncentrale in Doel bij Antwerpen en de drie reactors in het Waalse Tihange.

Energiebedrijf Electrabel, dat eigenaar is van de centrales, drong er bij de regering op aan het besluit opnieuw in overweging te nemen omdat het economisch niet haalbaar zou zijn. Een ander argument is dat het voor België een stuk moeilijker zou zijn om aan de voorwaarden van het Kyoto-protocol, over de terugdringing van broeikasgassen, te voldoen.

De wet bepaalt dat alle kernreactors ouder dan veertig jaar moeten sluiten, zodat de zeven reactors tussen 2015 en 2025 op non-actief gesteld zullen worden. De Belgische senaat dient de wet wel nog goed te keuren.

Nu in het nieuws