Nieuw artikel

Verkiezingen, take two: chaos dreigt in Servië Servië probeert het zondag voor de tweede keer: een president kiezen. In oktober waren er ook al presidentsverkiezingen, maar die moesten ongeldig worden verklaard omdat de opkomst bij de tweede ronde onder het wettelijk minimum van 50 procent bleef. Zondag dreigen opnieuw niet genoeg Serviërs naar de stembus te komen, zo blijkt uit recente peilingen.

Kdejager

BR> Servië heeft genoeg van de eeuwige ruzies die de politici met elkaar uitvechten. Hervormingen, hoognodig na een decennium van oorlog en internationaal isolement, lopen daardoor vertraging op. Bovendien is de keuze zondag beperkt: de enige twee serieus te nemen kandidaten zijn een gematigde nationalist en een radicale nationalist.

De gematigde nationalist is Vojislav Kostunica, nu president van Joegoslavië. In oktober kreeg hij de meeste stemmen. Zijn huidige baan verdwijnt binnen afzienbare tijd omdat Joegoslavië ophoudt te bestaan en wordt vervangen door een losse unie van de twee overgebleven deelrepublieken, Servië en Montenegro.

De radicale nationalist is Vojislav Seselj, tijdens de oorlog in Bosnië de leider van een beruchte paramilitaire eenheid en nu de man over wiens kandidatuur Slobodan Milosevic zijn zegen heeft uitgesproken. Milosevic is onder bepaalde delen van de Servische bevolking nog altijd populair en het was vooral aan zijn steun te danken dat Seselj het in oktober veel beter deed dan verwacht.

De derde kandidaat, Borislav Pelevic, is ook een fanatiek nationalist, maar veel minder populair dan Seselj.

Afwezig is zondag de man die in oktober tweede werd, de pro-westerse Miroljub Labus, nu vice-premier in de regering van Joegoslavië. Labus liet vorige maand weten het voor gezien te houden. Hij heeft genoeg van het geruzie in de politiek en binnen zijn eigen partij, de Democratische Partij (DS) van Kostunica's grote rivaal Zoran Djindjic, premier van Servië.

Veel mensen die in oktober op Labus hebben gestemd, blijven nu thuis. Kostunica en Seselj vechten dus met elkaar om de stemmen van de nationalistische Serviërs die nog de moeite nemen op te komen dagen. Mocht die groep tegen de verwachtingen in meer dan de helft van het electoraat omvatten, dan heeft Servië een nieuwe president, vermoedelijk Kostunica geheten. De minimale opkomst geldt dankzij een onlangs doorgevoerde wetswijziging niet meer voor de tweede ronde, maar nog wel voor de eerste. Als de opkomst opnieuw onder de 50 procent blijft, heeft Servië een probleem: niemand weet wat er dan moet gebeuren. Het mandaat van de huidige president, de machteloos gemaakte Milan Milutinovic, loopt begin januari af, waarna hoogstwaarschijnlijk zijn uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal volgt, dat hem heeft aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. "Als we deze kans niet grijpen, glijden we af naar de chaos", vatte Kostunica de situatie samen op de slotbijeenkomst van zijn campagne. "Het is nu aan ons."

Nu in het nieuws