Bosbranden bedreigen buitenwijken Sydney

De bosbranden rond Sydney bedreigen de buitenwijken van de stad, zo maakte de brandweer vrijdag bekend. De brandweer vreest een ernstige crisis omdat de temperatuur na het weekeinde waarschijnlijk zal oplopen tot boven de 40 graden Celsius.

AP Ned

In de hele deelstaat rond Sydney, New South Wales, hebben zo'n tachtig branden inmiddels 70.000 hectare verwoest. Meer dan 4.500 brandweerlieden bestrijden het vuur, terwijl huizenbezitters met emmers en tuinslangen in de weer zijn om te voorkomen dat neerdalende as en vonken brand veroorzaken. Het vuur sloeg vrijdag over een rivier en wegen heen in de richting van de noordelijke buitenwijken van Sydney.

Sinds het begin van de bosbranden zijn twee bejaarde mannen omgekomen en negentien huizen verbrand. Vrijdag vond de politie het lichaam van een 71-jarige man in een uitgebrande caravan. Twee dagen eerder overleed een 73-jarige man aan een hartaanval nadat hij had geprobeerd paarden in veiligheid te brengen.

"We hebben 72 uur om te doen wat onmogelijk is om binnen 72 uur te doen en dat is al dat vuur doven", zei Phil Koperberg, hoofd van de brandweer in New South Wales.

Nu in het nieuws