Identiteit getuige tegen Milosevic niet langer geheim

Zijn identiteit was al een publiek geheim in voormalig Joegoslavië, maar sinds vrijdag is het openbare informatie dat getuige C-61 van het Joegoslaviëtribunaal Milan Babic heet. Babic leidde begin jaren '90 een opstand van Serviërs in Kroatië en getuigt tegen oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië.

AP Ned

De afgelopen drie weken heeft Babic achter gesloten deuren en via monitoren waarop hij onherkenbaar was gemaakt zijn getuigenis afgelegd. Dat hij zijn identiteit nu toch heeft prijsgegeven, is vermoedelijk om beveiliging van zijn gezin tegen eventuele vergeldingsacties te vergemakkelijken.

Nadat Kroatië zich in 1991 onafhankelijk had verklaard riep Babic in Knin in het zuidwesten van Kroatië de Servische Republiek Krajina uit en benoemde zichzelf tot president. De vraag die de afgelopen weken bij het tribunaal in Den Haag centraal stond was of Babic dat op eigen initiatief deed of dat de regie in handen was van Milosevic. Volgens Babic is dat laatste het geval. Milosevic ontkent.

Toen het Kroatische leger in 1995 de Krajina heroverde was Babic, van huis uit tandarts, een van de honderdduizenden Kroatisch-Servische vluchtelingen. Sindsdien woonde hij in een voorstad van Belgrado op de boerderij van een neef. Hij kweekte daar champignons.

Nu in het nieuws