Grote stroomstoring treft regio Rijnmond in Nederland

De regio Rijnmond in het zuiden van Nederland is vrijdagochtend getroffen door een grote stroomstoring. Ongeveer 300.000 huishoudens in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Ook het openbaar vervoer, bedrijven en scheepvaart werden getroffen. Rond half elf kwam de stroomvoorziening weer enigszins op gang.

Belga

Rond negen uur viel de spanning weg doordat met een vorkheftruck in het schakelstation Waalhaven in Rotterdam een hoogspanningsmast werd geraakt. Vervolgens werd een belangrijk schakelstation geraakt. Daarbij vielen twee gewonden.

De politie sprak van een "gigantische stroomstoring". Mensen zaten vast in vastgelopen liften, treinen en metro's stopten, verkeerslichten vielen uit en trams stonden midden op de weg stil. Het treinverkeer tussen Rotterdam Den Haag en Gouda liep vast, treinen kwamen onderweg stil te staan. Personeel van de afdeling intensieve zorg van het medisch centrum van het Dijkzigt Ziekenhuis beademde enkele mensen enige tijd handmatig omdat het noodaggregaat niet meteen werkte.

Het netwerk voor mobiele telefonie van KPN viel uit in een gedeelte van de regio Rijnmond. Het vaste telefoonnet bleef actief. Onder andere ziekenhuizen, Rotterdam Airport en het stadhuis van Rotterdam stapten over op noodvoorzieningen. NRC Handelsblad week uit naar een drukkerij in Amsterdam.

Alle hulpdiensten in Rotterdam, zoals politie en brandweer, kwamen bijeen in het coördinatiecentrum in het World Port Centre op de Kop van Zuid. De gemeente was daar niet bij betrokken, omdat er geen sprake was van een noodsituatie.

Schepen in de haven van Rotterdam konden niet worden gelost, omdat de kranen op de kade niet werkten. Bovendien waren alle bruggen gesloten om de politie en brandweer niet te hinderen. Op de A20 ontstonden aan beide kanten van de Giessenbrug lange files omdat deze net niet helemaal gesloten was toen de stroom uitviel.

Rond kwart over tien kwam de stroomvoorziening weer op gang. Treinen konden doorrijden naar stations waar passagiers konden uitstappen. In delen van Rotterdam-Centrum en -Zuid kwam weer spanning op het net.

Nu in het nieuws