VS willen dat VN Iraakse wetenschappers over de streep halen

De Verenige Staten oefenen druk uit op de missie van de Verenigde Naties in Irak om Iraakse wetenschappers te paaien met bijvoorbeeld politiek asiel. Het dagblad

The New York Times

bericht vrijdag dat de Amerikaanse regering Hans Blix, de chef van Unmovic - de VN-wapeninspecteurs - hierover onder druk heeft gezet.

Belga

De leden van Unmovic zouden volgens Washington Iraakse wetenschappers moeten ondervragen en proberen hen over te halen de eventuele wapengeheimen van het regime in Bagdad te verklappen. Ze kunnen daarbij toezeggingen doen zoals politiek asiel in de VS. De Iraakse wetenschappers die ingaan op het aanbod, kunnen rekenen op een speciale behandeling door de VS, zoals een 'getuigen-beschermingsprogramma', om niet het slachtoffer te worden van wraakactie door het regime in Irak.

Een medewerker van de VN in New York heeft bevestigd dat er met de VS wordt gesproken over de benadering van Iraakse wetenschappers. Washington hamert erop dat de werving van de wetenschappers "een prioriteit" zou moeten zijn van de missie.

De Amerikaanse regering stelt dat de VN-missie op basis van de recente resolutie van de Veiligheidsraad ongehinderd toegang heeft tot alle functionarissen. De missie kan volgens de Amerikanen, indien ze dat noodzakelijk acht, een Irakees ook buiten Irak verhoren. Maar de VN vrezen dat ze in de praktijk de te interviewen Irakees aan de Amerikanen zullen moeten overdragen. Daarmee komt dan de geloofwaardigheid van de missie in het gedrang.

De meeste informatie over de omstreden bewapening van Irak waar de VS tot dusver over beschikken, is afkomstig van vluchtelingen of overlopers die het land de rug toekeerden. De Iraakse geheime dienst vermoordt volgens waarnemers geregeld Irakezen in het buitenland. De in Londen verschijnende Arabische krant

al-Sharq al-Awsat

heeft bijvoorbeeld vrijdag gemeld dat een opposant van het Iraakse regime van Saddam Hoessein, de 35-jarige Irakees Walid Ibrahim al-Majahi, door agenten van Bagdad is vermoord in de Libanese stad Tyrus.

Nu in het nieuws