'Tsjetsjeen Zakajev vraagt asiel in Groot-Brittannië'

Achmed Zakajev, de gezant van de Tsjetsjeense separatistenleider Maschadov, heeft vrijdag politiek asiel gevraagd in Groot-Brittannië. Dat heeft een van zijn getrouwen gezegd tegen

Radio Echo

in Moskou.

Belga

Zakajev is na zijn aankomst in Londen donderdagavond korte tijd opgesloten. Onder meer de actrice Vanessa Redgrave, die zich sterk maakt voor zijn zaak, betaalde een borg waarna hij op vrije voeten kwam. Wel moet Zakajev op 11 december voor de rechter verschijnen wegens een uitleveringsverzoek van Rusland, verklaarde de Londense politie.

Moskou verdenkt de 45-jarige Zakajev van terrorisme en betrokkenheid bij het gijzeldrama eind oktober in een theater in Moskou. Tsjetjseense commando's hielden daar honderden mensen gegijzeld om aandacht te vragen voor hun onafhankelijkheidsstrijd in de deelrepubliek Tsjetsjenië.

Zakajev was in oktober in Denemarken om er een congres over de toekomst van Tsjetsjenië bij te wonen. Daar is hij op verzoek van Rusland gearresteerd. Op 3 december is hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Donderdag verliet hij Denemarken om naar Londen te reizen. Hij heeft daar familie wonen.

Nu in het nieuws