Greenpeace brengt olie Prestige naar Europese Raad

Een veertigtal actievoerders van Greenpeace hebben vrijdagmorgen voor de deuren van de Europese Raad gemanifesteerd. Daar vergaderen momenteel de ministers van Transport onder andere over de veiligheid op zee. De actievoerders, verkleed als met olie besmeurde vogels, stelden een scène van een olieramp voor. Twee vaten petroleum van de gezonken tanke Prestige zijn voor het gebouw uitgegoten.

Belga

Greenpeace wil dat de raad een regime van onbeperkte verantwoordelijkheid invoert voor alle actoren in de ketting "reder-bevrachter-bestuurder" en voor de eigenaars van de ladingen. Ook vindt Greenpeace het noodzakelijk dat zones met hoge ecologische waarde worden gedefinieerd en beschermd. Het transport van dergelijke stoffen zou daar verboden zijn.

De maatregelen die de Commissie voorstelt, gaan voor Greenpeace niet ver genoeg. Zo zou het voorstel om enkelwandige schepen te verbieden voor het transport van zware brandstof, moeten worden uitgebreid naar alle gevaarlijke stoffen. De noodzaak om het zeemilieu en de kustzones te beschermen, moet worden vertaald in concrete actie en een precieze kalender, zo vindt Greenpeace nog.

Nu in het nieuws