Duitsland bezuinigingt fors op defensie

De Duitse regering heeft donderdag aanzienlijke bezuinigingen op defensie aangekondigd. De bezuinigingen gaan volgens minister van defensie Peter Struck niet ten koste van de strijd tegen het internationale terrorisme.

AP Ned

Washington oefent al lang druk uit op Duitsland en andere Europese landen om meer aan defensie uit te geven. De regering van kanselier Gerhard Schröder moet echter bezuinigen om een gapend gat op de begroting te helpen dichten.

Struck benadrukte dat beide doelstellingen, bezuinigingen en meer geld voor de strijd tegen het terrorisme, elkaar niet uitsluiten. "Wij maken aanpassingen in het licht van nieuwe eisen, in het bijzonder in het licht van 11 september", zei Struck.

Duitsland heeft zo'n 1.250 militairen ingezet in het kader van de oorlog tegen het terrorisme. De meeste dienen op marineschepen voor de kust van Somalië, maar er zitten ook Duitse militairen bij de vredesmacht ISAF in Afghanistan. Duitsland neemt bovendien begin volgend jaar samen met Nederland het bevel over ISAF over van Turkije.

De Duitse kanselier Gerhard Schröder heeft uitgesloten dat Duitsland zal deelnemen aan een oorlog tegen Irak, ook als de Verenigde Naties daarvoor steun uitspreken. Schröder beschadigde daarmee de betrekkingen tussen Berlijn en Washington, en die zijn nog niet geheel hersteld.

Struck presenteerde de bezuinigingen als een onderdeel van de Duitse deelname aan de strijd tegen het terrorisme. Hij zei dat de missie van het Duitse leger de komende paar jaar gericht zal zijn op gebieden die ver van de Duitse grens liggen. "Afghanistan liet zien dat de veiligheid van ons land ook wordt verdedigd als landen die terroristen beschermen militair worden bestreden, zoals de Amerikanen hebben gedaan."

Het Duitse leger zit midden in een omschakeling. Terwijl in de Koude Oorlog de aandacht uitging naar verdediging tegen de Sovjetunie, wordt de taak nu toegespitst op vredeshandhaving en crisisbeheer. In concreto komen de bezuinigingen in eerste instantie neer op beperking van de aankoop van het aantal Iris-raketten voor het gevechtsvliegtuig Eurofighter van 1.812 tot 1.250. Tegelijkertijd wordt het aantal Metero-raketten voor hetzelfde toestel gereduceerd van 1.488 tot 600.

Nu in het nieuws