Verzoek tot Europees onderzoek naar maffiabanden Berlusconi

Er moet een Europees onderzoek komen naar de beschuldigingen over de betrokkenheid van de maffia bij de oprichting van de Forza Italia, de rechtse regeringspartij van premier Silvio Berlusconi, begin jaren negentig. Daartoe heeft de Oostenrijkse leider van de sociaal-democraten (SP) in het Europees Parlement, Hannes Swoboda, donderdag opgeroepen.

Belga

Volgens Swoboda moet de Europese Volkspartij (EVP), waarvan Forza Italia lid is, het onderzoek uitvoeren. "De EVP moet dringend actie ondernemen", zei de Oostenrijkse politicus. "De vraag of er op dit moment geen Europese initiatieven moeten worden genomen, vooral met het oog op Berlusconi's onophoudelijke pogingen om het Italiaanse gerecht in opspraak te brengen, dient zich nu aan". Berlusconi ligt onder vuur omdat hij nieuwe wetten wil invoeren, die volgens critici bedoeld zijn om hem en zijn kompanen, aanklachten die tegen hen lopen, te besparen.

Italiaanse media berichtten woensdag dat een hoge maffioso, die vorige zomer werd aangehouden, aan de rechters had verteld dat de maffia "directe banden" onderhield met Berlusconi en kandidaten van zijn Forza Italia partij steunde. De verklaringen van Antonio Giuffre worden beschouwd als een bewijs in het proces van Marcello Dell'Utri, een Forza Italia-senator die door het parket van Palermo wordt vervolgd wegens bendevorming.

Giuffre, die als de rechterhand van de beruchte maffioso Bernardo Provenzano wordt beschouwd, vertelde op 8 november aan het gerecht dat de Siciliaanse maffia in 1993 over een nieuwe politieke partij praatte en daartoe enkele potentiële partijleiders van de Forza Italia contacteerde. Dat gebeurde enkele maanden voordat Berlusconi in de politiek stapte en in 1994 de Forza Italia oprichtte. In ruil voor politieke garanties zou de maffia zich gedeisd houden. Volgens Giuffre zou de maffia ook de verkiezingen van Dell'Utri tot senator in 1999 hebben gesteund.

Op 26 november stemde Berlusconi ermee in om in Rome de magistraten van Palermo te ontvangen die het dossier-Dell'Utri behandelen en hem als getuige wensten te ondervragen. De Italiaanse regeringsleider weigerde hen echter te antwoorden.

Nu in het nieuws