EU-ministers maken afspraken over luchtvaart

De ministers van verkeer van de vijftien EU-lidstaten zijn het donderdag in Brussel eens geworden over de hervorming van het Europese stelsel van luchtverkeersleidingen. Daarmee moet een eind komen aan de huidige situatie, waarin het luchtruim is verdeeld in verschillende stukken met elk een eigen luchtverkeersleiding.

AP Ned

De maatregel zal vertragingen en congesties op de drukke routes voorkomen en ook de veiligheid ten goede komen, verwachten de ministers. Het luchtruim wordt opgedeeld in een aantal lange corridors, waardoor vliegtuigen vaker regelrecht naar hun bestemming kunnen vliegen.

De bewindslieden verhoogden voorts het compensatiebedrag waarop een reiziger recht heeft wanneer zijn vliegtuigstoel dubbel geboekt blijkt te zijn. Voor lange vluchten kan een slachtoffer van overboeking voortaan een bedrag van 600 euro van de vliegmaatschappij verwachten, voor kortere vluchten 250 euro. Nu kan een reiziger maximaal 300 euro eisen als zijn stoel dubbel is geboekt.

Volgens eurocommissaris Loyola de Palacio zijn jaarlijks 250.000 Europeanen het slachtoffer van overboeking, maar zal dat aantal flink dalen dankzij de nieuwe compensatieregels. Het Europees parlement moet nog wel instemmen met de besluiten van de ministers.

Vooral de budget-vliegmaatschappijen zijn fel tegen de hoge compensatiebedragen. Een woordvoerster van EasyJet verklaarde dat de goedkope vliegmaatschappij haar ticketprijzen flink zal moeten verhogen, omdat in veel gevallen het compensatiebedrag hoger is dan de prijs van het vliegticket.

Nu in het nieuws