Antwerpen spreekt met Ellis Island Foundation over migratiemuseum

Vertegenwoordigers van het Antwerpse stadsbestuur en van verschillende musea in Antwerpen hebben vandaag/donderdag een onderhoud gehad met Stephen Briganti, voorzitter van 'The Statue of Liberty - Ellis Island Foundation' in New York. Op Ellis Island, een eilandje voor New York, staat het bekend Ellis Islang Immigration museum. Ook in Antwerpen gaan er stemmen op om een Migratiemuseum op te richten. Veel van de mensen, die begin vorige eeuw naar Amerika trokken, scheepten immers in Antwerpen in.

Belga

Briganti verklaarde aan de Antwerpse delegatie, die onder leiding stond van de Antwerpse schepen voor Cultuur en Musea, Eric Antonis, dat de Ellis Island Foundation bereid is "nauw samen te werken met Antwerpen om in de gebouwen van de Red Star Line een memoriaal te ontwikkelen". Op logistiek, communicatief en inhoudelijk vlak zou er dan samengewerkt worden.

Een eerste concreet resultaat van de samenwerking is dat de websites van Ellis Island en van het nationaal Scheepvaartmuseum aan elkaar gelinkt zullen worden.

Enkele maanden geleden gingen er in Antwerpen stemmen op om in de gebouwen van de vroegere Red Star Line een migratiemuseum op te richten. Eén op vijf van de 22 miljoen New Yorkse immigranten stapte immers in Antwerpen op de boot die hen naar de Verenigde Staten bracht. En de Red Star magazijnen, was de plaats waar ze inscheepten.

Nu in het nieuws