CD&V wil gesprek financiering onderwijs in parlement

CD&V is bereid tot een gesprek met de meerderheid over een nieuwe financiering van het onderwijs, maar wil dat het debat in het Vlaams Parlement wordt gevoerd en op korte termijn (voorjaar 2003) tot concrete resultaten leidt. Dat zei partijvoorzitter Stefaan De Clerck woensdag op een persconferentie.

Belga

Vorige week nog bleek tijdens een parlementair debat dat zowat alle partijen het eens zijn over een nieuwe financiering voor het onderwijs op basis van het principe dat elke leerling gelijkwaardig gefinancierd moet worden. Minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten verklaarde zich bereid over een nieuw systeem met de voorzitters van alle democratische partijen rond de tafel te gaan zitten.

CD&V gaat op de uitnodiging in, maar De Clerck en de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement willen niet dat het gesprek gevoerd wordt tussen de partijvoorzitters of in het kader van de rondetafelconferentie over het onderwijs. Wel moet het gesprek plaatshebben in het Vlaams Parlement, dat volgens de partij tijd genoeg heeft om de debatten tegen maart volgend jaar af te ronden. CD&V wil volgens een stappenplan geleidelijk evolueren naar een gelijke financiering, waarvan een aanzet al in de begroting 2004 zichtbaar moet zijn. De partij wil een financiering per leerling en niet per net of school.

De partij sluit zich aan bij de besluiten van de werkgroep financiering van de rondetafelconferentie, aldus parlementslid Luc Martens. Bovenop een gemeenschappelijke sokkel zouden extra middelen moeten worden voorzien in functie van de sociale kenmerken van de leerlingen (kansarmoede, leerproblemen, enz...). Daarna moet zo snel mogelijk worden geëvolueerd naar een gelijke financiering (100-100) van de leerlingen in alle onderwijsnetten.

Nu in het nieuws