De Donnea: Durant verkoopt illusies over gewestelijk expresnet

Brussels minister-president François-Xavier de Donnea betreurt het voornemen van de NMBS om de ontwikkeling van het gewestelijke expresnet (GEN) uit te stellen. De Donnea neemt in deze ook verkeersminister Isabelle Durant zwaar op de korrel. "Dit bewijst dat Isabelle Durant illusies verkoopt en dat ze niet bij machte is om het GEN op de sporen te krijgen", verklaarde hij woensdag.

Belga

BR> Het voornemen van de nieuwe spoorbaas Karel Vinck is geen verrassing voor de Brusselse regeringsleider. De twee ontmoetten elkaar twee weken geleden. De Donnea betreurt het uitstel echter en wil politiek druk blijven uitoefenen op de federale regering. Het GEN is van nationaal belang en komt vooral de Vlaamse en Waalse pendelaars ten goede, en niet zozeer de Brusselaars, meent de Donnea. Hij hoopt dat de NMBS zo snel mogelijk rollend materiaal aankoopt, zodat vanaf 2005 kan gereden worden op de lijnen die tegen die tijd gemoderniseerd zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval met de lijn Leuven-Brussel.

NMBS-baas Karel Vinck wil niet in het GEN investeren omdat dit naar zijn zeggen financieel te gevaarlijk is voor de NMBS. Het GEN-fonds is een federale bevoegdheid, zo wijst De Donnea er op. De begroting van het Brussels gewest is niet van die aard, dat ze kan investeren in het spoornet, zo klinkt het nog.

Nu in het nieuws