ECB verlaagt rente met een half procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag voor het eerst sinds november 2001 de rente verlaagd met vijftig basispunten van 3,25 naar 2,75 procent.

Belga

De renteverlaging van de ECB was door de meeste analisten voorspeld en komt na de toenemende druk van de laatste maanden, zowel binnen als buiten de Centrale Bank, om de slabakkende economie met een renteverlaging terug nieuw leven in te blazen.

ECB-voorzitter Wim Duisenberg had dinsdag in het Europees parlement al laten doorschemeren dat een renteverlaging mogelijk was. Hij zei "dat er versterkte aanwijzingen zijn dat de inflatoire spanningen wat verminderen, terwijl de neerwaartse risico's voor de economische groei niet zijn verdwenen."

Die bewering werd kracht bijgezet door de voorspellingen van de Europese Commissie dat de groei in de eurozone in het eerste kwartaal van 2003 negatief kan worden. De Commissie schat de groei voor de eerste drie maanden van het nieuwe jaar tussen -0,2 en 0,2 procent.

De vorige rentestand van 3,25 procent dateerde van november 2001. Toen had de ECB de rente eveneens met een half procent verlaagd na de aanslagen van 11 september. Ze wilde zo het vertrouwen van de kapitaalmarkten herstellen.

Nu in het nieuws