België te streng voor Luxemburgse auto's

De kans is zeer groot dat België de regels over de inschrijving van voertuigen moet wijzigen. Die regeling is te streng voor leasingauto's die zijn ingeschreven in Luxemburg maar in België gebruikt worden. Zo oordeelt de advocaat-generaal bij het EU-Hof van Justitie. Dit oordeel wordt doorgaans gevolgd door het Hof.

Belga

Het Hof moet antwoorden op een vraag van de politierechtbank van Mechelen. Die rechtbank moet oordelen in de zaak-Van Lent. Hans Van Lent is een Belg, die in België werkt voor het Luxemburgse bedrijf EDS. Van zijn werkgever heeft hij een leasingauto ter beschikking. Die auto is in Luxemburg ingeschreven. Volgens België is dit een vorm van belastingontduiking. De verdediging van Van Lent echter stelt dat het onmogelijk is om de auto in België in te schrijven. Van Lent zelf kan de wagen niet inschrijven, vermits het de zijne niet is. De leasingmaatschappij kan hem echter ook niet inschrijven vermits het een Luxemburgs bedrijf is.

De Belgische regeling is in tegenspraak met Europese regels. De Belgische regeling dwingt namelijk de betrokken werknemer een voordeel te weigeren dat hem wordt aangeboden door zijn werkgever. Enkel op basis van zijn woonplaats ontneemt België Van Lent een aangeboden vergoeding. Van Lent kan gewoon niet voldoen aan wat de Belgische staat van hem eist.

Nu in het nieuws