Bankroet United Airlines onvermijdelijk

De Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines koerst aan op het grootste faillissement uit de luchtvaartgeschiedenis nu de federale overheid woensdag een verzoek om een kredietgarantie van 1,8 miljard dollar heeft afgewezen.

Belga

Zonder garantie loopt United een particuliere lening van 2 miljard dollar mis, waarmee de op een na grootste vliegmaatschappij van de VS een faillissement had willen afwenden. Volgende week moet het bedrijf 920 miljoen dollar aflossen op zijn schulden. De kas zal daardoor in een klap vrijwel leeg zijn.

Het lot van United lijkt helemaal te zijn bezegeld doordat de monteurs een stemming over een onmiddellijke loonsverlaging van 700 miljoen dollar hebben geschrapt. De stemming doet er volgens de monteursvakbond niet meer toe nu de aangevraagde kredietgarantie is afgewezen. Vakbondsleiders leverden kritiek op het besluit van het overheidspanel, dat vorig jaar in het leven werd geroepen om de door de aanslagen van 11 september acuut in de problemen geraakte luchtvaartindustrie er weer bovenop te helpen.

United, dat vorig jaar door American Airlines als grootste vliegmaatschappij voorbij werd gestreefd, wijt zijn problemen aan het door de economische teruggang en de terreuraanslagen gedaalde passagiersaanbod, toegenomen concurrentie van discount-maatschappijen en mislukte strategieën. Sinds medio 2000 boekte United 4 miljard dollar verlies.

Het overheidspanel wees de kredietgarantieaanvraag af omdat het businessplan van United ondanks voorgestelde bezuinigingen van 5,2 miljard dollar op de arbeidskosten "financieel niet solide" was. Het panel liet de mogelijkheid open dat de kredietgarantie alsnog wordt gegeven als er een beter plan wordt voorgelegd, ook als de maatschappij ondertussen naar de faillissementsrechter stapt om uitstel van betaling te vragen.

United-topman Glenn Tilton liet in het midden of United surséance aan zal vragen. In dat geval zouden de aandelen van de maatschappij vrijwel waardeloos worden en zou de directie de controle over de reorganisatie moeten afstaan aan de faillissementsrechter. United is voor 55 procent eigendom van zijn 83.000 personeelsleden.

Nu in het nieuws