Geld voor Philips Hasselt moeilijk terugvorderbaar

Philips Hasselt heeft de voorbije jaren kunnen genieten van een onrechtstreekse financiële tussenkomst van 2.857.418 euro - 115 miljoen oude Belgische frank - van de administratie economie. Die is niet terugvorderbaar. Van het IWT, het Vlaams Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap, was er nog eens 4.453.452 euro aan innovatiesteun. Die steun wordt nu gecontroleerd.

Belga

Volgens Vlaams economieminister Jaak Gabriëls werd vanuit de administratie economie de laatste jaren niet onmiddellijk steun gegeven aan de Philips-vestiging. Een laatste dossier dateert uit de jaren tachtig. Wel was er de voorbije jaren een tussenkomst in het terrein en de constructie van een onderzoekscentrum voor een bedrag van 2,8 miljoen euro.

Voor het terrein-dossier gaat het om een toelage van 378.483 euro. Terugvorderen kan niet, want Hasselt is en blijft eigenaar van het terrein. Daarnaast was er ook een toelage van zowat 2,4 miljoen euro voor de bouw van een onderzoekscentrum. Ook hier is er geen mogelijkheid tot terugvordering, maar de stad blijft eigenaar.

Nu in het nieuws