Porsche wil met 4x4-model Cayenne nieuwe recordcijfers halen

Porsche verwacht dit boekjaar opnieuw recordcijfers neer te zetten. Bij de Duitse autoconstructeur wordt veel verwacht van de 'Cayenne', een terreinwagen. "De grootste uitdaging uit de Porsche-geschiedenis", aldus Porsche-voorzitter Wendelin Wiedeking woensdag over de Cayenne.

Belga

Het sportieve 4x4-model, dat zaterdag 7 december op de Duitse markt verschijnt, moet de omzet en verkoop van Porsche naar nieuwe recordcijfers leiden en het resultaat verder doen stijgen. In de eerste vier maanden van het lopende boekjaar 2002-2003, dat loopt tot eind juli 2003, steeg de omzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 3,1 pct tot 1,31 miljard euro. De verkoop bleef min of meer constant op 14.717 wagens.

Volgens Wiedeking zijn er voor de Cayenne, die in Leipzig wordt gemaakt en samen met Volkswagen werd ontwikkeld, al meer dan 100.000 geïnteresseerden komen opdagen. "Van wat we intussen weten, hebben we onze verwachte jaarlijkse productie van 25.000 Cayennes al uitverkocht", zei hij nog.

Voor de andere modellen wordt een lagere verkoop van de 911-serie verwacht en een constant niveau voor de Boxter. Het vorige boekjaar steeg de omzet van Porsche met 9,4 pct tot 4,86 miljard euro. Er was een batig saldo van 462 miljoen euro, dat is een stijging van 71 pct. Porsche geldt dan ook als de meest winstgevende autoconstructeur ter wereld. De recordcijfers van vorig jaar kwamen er ondanks een kleinere afzet. Er werden 54.234 modellen verkocht. Porsche profiteerde echter van een hogere verkoop van de duurdere 911.

Nu in het nieuws