Personeel Philips Hasselt woensdag opnieuw aan de slag

De 1.400 werknemers van de Hasseltse vestiging van elektronicagigant Philips zijn woensdag opnieuw aan de slag gegaan. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van de vakbonden om voorlopig niet tot acties over te gaan.

Belga

Verwacht wordt dat er zich ook in de loop van de volgende dagen geen werkonderbrekingen zullen voordoen, tenzij het personeel spontane acties zou ondernemen. Dat heeft vakbondsafgevaardigde Johnny Frans van het ABVV aan het persbureau Belga gezegd.

Gisteren/dinsdag maakte de Philips-top bekend dat Philips Hasselt medio 2003 dicht gaat en naar Taiwan verhuist. Door de ingreep verliezen 957 mensen hun baan in de afdelingen voor gegevensopslag voor cd- en dvd-toepassingen en de afdeling waar apparaten voor het datagebeuren ontwikkeld worden. De mogelijkheid bestaat dat er tegen het einde van 2003 nog eens 220 jobs worden geschrapt in de afdeling PCMS (Philips Contract Manufacturing Services) dat vanaf januari 2003 door het Amerikaanse Jabil Circuit wordt overgenomen.

Volgens Frans kon het personeel van Philips Hasselt zich vinden in de oproep van de vakbonden om voorlopig niet tot acties over te gaan. "Er zal de komende maanden een hoge graad van tijdelijke werkloosheid ingelast worden en spontane acties zoals een staking zouden financieel in de kaart van de directie van Philips spelen. Dat zagen de werknemers niet zitten", luidt het.

De vakbonden hebben woensdag om 11 uur een onderhoud met waarnemend burgemeester Herman Reynders van Hasselt en om 13.30 uur met Vlaams minister van Economie Jaak Gabriëls op zijn kabinet in Brussel. "Afhankelijk van de uitkomst van die gesprekken, zullen we personeelsvergaderingen organiseren om de werknemers in te lichten over de stand van zaken. Daar zal gepaard gaan met het uitdelen van informatiepamfletten. Acties worden voorlopig niet uitgesloten, maar dat zal afhangen van de geboekte resultaten en van de reacties van het personeel daarop", zegt Frans nog. Die voegt eraan toe dat eventuele acties gericht zullen zijn op de politieke wereld en de top van Philips.

Inmiddels heeft ook de Limburgse gouverneur Hilde Houben-Betrand de overheid, de vakbonden, de directie van Philips en andere bedrijven opgeroepen om samen rond de tafel gaan te zitten om te bekijken op welke manier er kan gezocht worden naar een overnemer van de gebouwen op de site van Philips in Hasselt en of er andere bedrijven zijn die een aantal Philips-werknemers kunnen opvangen. Ook wil de gouverneur dat er werk gemaakt wordt van bijkomende scholingsmogelijkheden van de Philips-personeel om ze elders in te kunnen passen.