Saudische minister verdenkt joden van '11 september'

De Saudische minister van binnenlandse zaken, prins Nayef, heeft beweerd hebben dat joden achter de aanvallen op 11 september zaten omdat zij geprofiteerd hebben van de daaropvolgende kritiek op de islam en de arabieren.

AP Ned

De minister deed zijn uitspraken vorige maand in het Koeweitse dagblad Assyasah. Het internetmagazine Ain al-Yaqeen, gewijd aan Saudische kwesties, plaatste het artikel onlangs met eigen Engelse vertaling op het net.

"Wij weten dat de joden de aanslagen van 11 september gemanipuleerd hebben en de Amerikaanse publieke opinie zich tegen de Arabieren en de moslims hebben doen keren. Wij vragen ons nog steeds af: wie heeft er geprofiteerd van de aanvallen op 11 september? Ik denk dat de joden de hoofdrolspelers waren van de gebeurtenissen", zei Nayef.

Geruchten van dezelfde strekking doen sinds de aanslagen de ronde in de Arabische wereld, maar ditmaal werden ze verwoord door de man die in Saudi-Arabië verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de aanslagen.

Verscheidene Amerikaanse parlementsleden hebben ontzet gereageerd. Zij vragen zich af in hoeverre Saudi-Arabië nog beschouwd kan worden als een medestander in de oorlog tegen terreur.

Nu in het nieuws