Bommeldingen IKEA wellicht gewone criminaliteit

Wie verantwoordelijk is voor het plaatsen van explosieven en de bommelding woensdag bij IKEA in Nederland, is niet bekend. De Nederlandse justitie hult zich in stilzwijgen. Volgens premier Peter Jan Balkenende moeten de daders gezocht worden in het criminele milieu. Het Openbaar Ministerie benadrukte woensdag dat het geen terreuraanslagen zijn.

Belga

De meeste Nederlandse filialen van het woonwarenhuis IKEA zijn donderdagmorgen weer open gegaan. Alleen de vestigingen in Hengelo en Duiven bleven nog dicht.

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest werd een IKEA-filiaal gesloten wegens bomalarm. In België zijn alle vestigingen geopend.

Woensdag bleven de tien Nederlandse winkels van IKEA dicht nadat bij het concern een dreigbrief was binnengekomen dat er explosieven waren geplaatst. In Amsterdam en Sliedrecht vonden deskundigen van de politie inderdaad bompaketten. In Utrecht werden ook verdachte pakketjes aangetroffen, maar daar zat niets gevaarlijks in. Bij IKEA in Duiven werd donderdagochtend nog gezocht naar explosieven, maar nadat ook daar niets gevonden was, gaf de politie de vestiging vrij. In de IKEA-vestigingen in Barendrecht, Delft, Son en Breugel, Groningen en Heerlen is niets verdachts gevonden.

Nu in het nieuws