Is Arafat aan de haal met 300 miljoen dollar?

Twee Israëlische afgevaardigden bij de vredesonderhandelingen met de Palestijnen waren betrokken bij het illegaal overmaken van 300 miljoen dollar van de Palestijnse Autoriteit naar een Zwitserse privé-rekening van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Dat zegt een van de twee, de accountant Ozrad Lev.

AP Ned

Lev was een medewerker van Yossi Ginossar, die bijna tien jaar lang de leiding heeft gehad over de Israëlische delegatie onderhandelaars. Lev uitte de beschuldiging donderdag op de Israëlische militaire radio en in de krant Maariv.

Hij heeft naar eigen zeggen in april 1997 bij de Zwitserse bank Lombard Odier & Cie. een rekening geopend op naam van een bedrijf genaamd Ledbury, maar met kopieën van onder meer Arafats paspoort. Vervolgens is 300 miljoen dollar overgeheveld van een rekening bij een bank in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever naar de Zwitserse rekening, aldus Lev.

Vorig jaar zou Arafats naaste medewerker Mohammad Rashid het geld van de rekening hebben gehaald. Sindsdien proberen de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Wereldbank en de nieuwe Palestijnse minister van financiën Salam Fayad te achterhalen waar het geld is gebleven, zegt Lev. Rashid staat bekend als een van de meest corrupte figuren binnen de Palestijnse Autoriteit.

Lev klaagt over omkopingen, steekpenningen en belangenverstrengeling. Maar Lev was behalve Ginossars partner ook adviseur van Mohammed Rashid, de financieel adviseur van het Palestijnse bestuur.

Lev doet de onthullingen uit schuldgevoel: " Het geld kan voor persoonlijke doeleinden zijn gebruikt, voor onderdak voor Arafat en andere Palestijnse functionarissen, voor de betaling van salarissen of zelfs, en dat hoop ik niet, voor illegale activiteiten."

Lev beweert bovendien dat Ginossar 10 miljoen dollar aan de transacties heeft overgehouden. Ginossar ontkent. De Israëlische regering maakt sinds vorig jaar geen gebruik meer van Ginossars diensten omdat hij zakelijke banden met de Palestijnse Autoriteit zou hebben.

Nu in het nieuws