Gesloten wegens besparingen: zwembad,musea, bibliotheek

De eerste gevolgen naar de dienstverlening toe van de besparingen in Antwerpen worden stilaan duidelijk. Tijdens de kerstvakantie sluiten de zwembaden Veldstraat en De Schinde. In de bibliotheken gaan de deuren van enkele afdelingen toe door gebrek aan personeel. Ook de musea voelen de gevolgen. De budgetcel van het schepencollege bekijkt volgende week de gevolgen van de besparing van 6 miljoen euro op personeel.

ghouben

Het grote knelpunt ligt bij de besparing op de overuren. Deze maatregel treft vooral de diensten waar er een personeelstekort is.“Daar vallen de meeste brokken”, zegt Chantal Pauwels (Agalev), schepen van Sport. Zij ziet zich verplicht twee zwembaden tijdelijk te sluiten.“De beslissing doet mij pijn, maar we hebben binnen het college beslist het aantal overuren terug te dringen.”

Hetzelfde verhaal is te horen op het kabinet van cultuurschepen Eric Antonis (CD&V). Volgens kabinetschef Bart Canfyn dragen vooral de bibliotheken de zwaarste gevolgen. “Elk overuur is ook een publieksuur in een bibliotheek. Onze bibliotheken zijn tot 20 uur open. De hoofdbibliotheek is ook open in het weekend. Als je de uren beperkt, dan knibbel je dus aan de dienstverlening aan de burger. Dit heeft als gevolg dat het personeel verplicht is een aantal afdelingen te sluiten. Ook voor de musea vrezen we tijdelijke sluitingen.”

De gevolgen van de besparingen op de dienstverlening zijn volgende week het enige agendapunt van de budgetcel van het schepencollege. “Binnen het college is het de ambitie deze problemen daadwerkelijk aan te pakken. Het kan niet dat de diensten, die het al heel moeilijk hebben, door deze besparingsmaatregel nog meer worden benadeeld”, aldus Bart Canfyn.

Nu in het nieuws