Tuinbouwbedrijf start uniek energieproject in Moerzeke

Het tuinbouwbedrijf Dirk Willaert in de Kasteellaan start een warmtekrachtkoppelingsproject. Dat gebeurt in samenwerking met energieleverancier Electrabel. Dit project koppelt een maximale toepassing van energiebesparing aan de eerbiediging van het milieu. Het openbaar onderzoek voor de milieuvergunningsaanvraag klasse 1, leverde geen bezwaarschriften van omwonenden op.

ghouben

Het unieke aan het project is dat één installatie op basis van aardgas zowel elektriciteit als warmte opwekt. Bovendien worden de rookgassen aangewend als bemesting in de serres,nadat zij van alle nevenproducten zijn gezuiverd.

Dirk Willaert en Electrabel sloten een overeenkomst voor levering van warmte via een ‘Warmtekrachtkoppeling’ (WKK).“Electrabel investeert hiervoor 800.000 euro en neemt alle exploitatiekosten voor haar rekening”, vermeldt de vergunningsaanvraag van Willaert en Electrabel.“Het tuinbouwbedrijf investeert in de installatie voor de zuivering van de rookgassen. De warmte die Electrabel levert, dient voor de verwarming van serres met een oppervlakte van 23.000 vierkante meter. Daarin worden gedurende een heel jaar tomaten geteeld.”

De installatie produceert ook elektriciteit.“ Die wordt in het net van Intergem- Electrabel geïnjecteerd. De WKK-installatie zorgt zo voor een jaarlijkse energiebesparing van 318.000 kubieke meter aardgas. Dat komt overeen met het jaarlijks verbruik van 106 woningen.”

De installatie wordt gestuurd door de vraag naar warmte. De overtollige warmte wordt opgeslagen in een buffervat van 300.000 liter. Deze warmte kan nadien, bijvoorbeeld ‘s nachts, nuttig worden gebruikt.

Nu in het nieuws